Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Šta ručaju narodi širom sveta

Šta ručaju narodi širom sveta

Ubrzani način života odvojio nas je od porodične trpeze, posebno u vreme ručka. Gde ćemo i šta pojesti još uvek je važno, iako se svakim danom sve više oslanjamo na restorane ili kioske brze hrane. Kakva je situacija u svetu i šta drugi narodi najčešće jedu u vreme ručka, tema je o kojoj pričamo u današnjem tekstu.

 

Italija

Sigurno biste na odgovor šta najčešće ručaju Italijani rekli pasta ili pizza i istina, ne biste mnogo pogrešili. U manjim gradovima i selima zaposleni odlaze kući na tradicionalni porodični ručak, dok oni u većim mestima najčešče ručaju u tavola calda, odnosno snek baru.

Italijani kod kuće rado jedu pastu sa tunjevinom, maslinama i paradajzom uz zelenu salatu. U snek baru najčešće se poručuje pizza al taglio – odnosno četvrtasta pizza.

 

Španija

U Španiji ručak je svetinja. Španci generalno ne vole da žure, a ručak im je glavni i najobilniji obrok. Ručak započinju gaspačom koji se priprema od sirovog povrća i jede hladan. Nakon “čorbe”, prelaze na obilno glavno jelo od mesa i povrća. Meso zauzima centralno mesto na trpezi, posebno svinjetina.

 

Francuska

Interesantna činjenica – ručak u Francuskoj količinski je gotovo isti kao i doručak. Za predjelo najčešće se jedu rendana šargarepa ili  šunka. Na glavnom meniju uobičajena je šnicla – biftek, ali je mogu zameniti piletina i konjsko meso. U primorskoj oblasti obilno se jedu losos ili plodovi mora sa povrćem.

 

Nemačka

Ukoliko budete imali priliku da ručate u Nemačkoj na tanjiru možete očekivati svinjsku kolenicu sa kiselim kupusom, čuvene bele kobasice sa senfom, ćufte, pečenje sa knedlama ili pržene krompiriće sa slaninom.

 

Holandija

Holanđani ne važe za narod koji voli da uživa u hrani, na način na koji to rade Španci ili Francuzi. Prednost prvenstveno daju svežim organskim proizvodima. Među “omiljenim” jelima su hutspot i zuurkoolstampot.

Hutspot je najpoznatije jelo koje se sprema od krompira, šargarepe i luka. Danas se toj jednostavnoj kombinaciji dodaje i dimljena kobasica.

Pire krompir u koji je dodat kiseli kupus pavlaka i puter čine jelo zuurkoolstampot. U ovu vegetarijansku varijantu Holanđani dodaju i iseckane kobasice.

 

Turska

Naša i turska kuhinja imaju dosta preklapanja. Za kebab svi znamo jer je nalik grčkom girosu. Postoji čak 40-tak vrsta kebaba, ali su najtraženiji pileći i goveđi. Omiljen među mlađom populacijom lahmađun je turska verzija pizze ili tortilje.

Kumpir je još jedan od voljenih specijaliteta koji se pravi od krompira u koji se dodaju sir, kobasice, ruska salata i krastavci.

 

Indija

U Indiji je ručak stvar vremena provedenog sa porodicom. Hranu za one članove porodice koji su na poslu razvoze ljudi na motorima. U kutije za ručak pakuju se pirinač i povrće sa karijem i čapati hleb.

Dal je poznato indijsko jelo, koje se priprema od crvenog sočiva i brzo kuva. Sočivo se krčka u soku od paradajza i bujona, u koji se dodaje dosta začina.

Ipak Indija je najpoznatija po kariju. U Indiji reč kari osim začina, označava bilo koje jelo od mesa, ribe ili jela koje je vrlo začinjeno.

 

Kina

Tradicionalni kineski ručak sastoji se od par jela. To mogu biti komadići svinjetine u slatko-kiseloj karameli ili piletina sa kikirikijem i pirinčem. Kinezi vole jelo po imenu wonton. Wonton su knedle koje se prže u dubokoj masnoći. Glavno punjenje u knedlama su svinjetina i škampi. 

 

Japan

Pauza za ručak u Japanu je kratka pa je izuzetno važno da njihov ručak sadrži puno hranljivih sastojaka. Ramen je jedan od  najpopularnijih obroka. Ramen  se sastoji iz tri glavne celine: supe, ramen rezanaca i raznih dodataka, koji se stavljaju na rezance.

Jakitori je popularno jelo među biznismenima i turistima. Radi se o  tipičnom japanskom ražnjiću od mesa koje se marinira u posebnim marinadama.

 

Proputujte “svetom” uz naše lične kuvare

Svetski ukusi mogu vrlo lako stići u Vaš dom ukoliko poželite da angažujete nekog od naših ličnih kuvara. Meni “Put svile” je pažljivo kreiran da vašim čulima pruži najlepše i najprefinjenije ukuse Azije.

Možda ste više ljubitelj francuske ili italijanske kuhinje, svakako ćete među našim menijima sigurno pronaći nešto za sebe i drage goste. 

Bilo da želite da iznenadite posebnu osobu ili organizujete poslovni ručak, naši kuvari će rado izaći u susret važim željama i potrebama, bilo u Vašem domu ili našem moderno uređenom Ateljeu.

Pozovite nas na +381 66 61 000 16 da se dodatno informišete ili angažujete naše eksperte za neki Vama važan događaj. Možete nam pisati i na mejl info@licnikuvar.rs.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *