Kako se pravilno koriste začini
Gledajući profesionalne kuvare svakodnevno na TV kanalima, stičemo utisak da koriste čudne kombinacije začina ili da ih dodaju previše. Sami ih koristimo vrlo malo, ne želeći previše da eksperimentišemo sa njima. Ali da li i osnovne začine poput soli i bibera koristimo na pravi način?
Kako se na najbolji način kombinuju „stari“ i „novi“ začini i koje to greške prilikom kuvanja sami najčešće pravimo, saznajte iz našeg teksta.
Kako se pravilno koristi so
Osnovni začini jesu šećer, biber i so ali njega ćemo pronaći i u skromnije opremljenim kuhinjama. So čini meso sočnijim i povrće ukusnijim kada se koristi na pravi način. Ukoliko nešto barite važno je da voda bude veoma slana – na otprilike 4 litre vode ide puna kašika soli. Dobar deo soli će tokom kuvanja iz vode ispariti tako da ne morate brinuti hoće li jelo biti preslano.
Ukoliko solite neko jelo stavite soli daleko manje, isprobajte ono što ste spremili pa polako dodajte. Ukoliko ste hranu presolili i za to postoji jednostavno rešenje – dodajte više drugih sastojaka na primer više vode kada su u pitanju supa i čorba ili više butera i brašna ukoliko je u pitanju sos.
Kako se pravilno koristi biber
Nekada je biber smatran crnim zlatom. U vreme dok nije postojao novac, biberom se plaćala roba, a mogli su ga u ranom srednjem veku priuštiti samo bogati Evropljani.
Crni biber najčešće koristimo kao začin u čorbama, supama i salatama. Nema potrebe dodavati ga uvek kada i so. Crni biber je sjajan začin jer pojačava ukus hrane, stimuliše rad pljuvačnih žlezda i na taj način povećava sposobnost da osetite ukus jela.
Biber je veoma tvrd, ali se lako melje. Pri pripremi kuvanih jela dodajte ga malo pre završetka kuvanja.
Koliko dugo Vam stoje začini?
Stavili ste mnogo začina, ali i dalje ne osećate njihov ukus? Pomirišite ih pre upotrebe i ukoliko miris nije onako intenzivan kakav bi trebalo da bude vreme je da nabavite nove. Što začin duže stoji to će slabiji ukus dati jelu.
Začine je važno termički obraditi
Propržite začine sa malo ulja ili butera u tiganju pa onda dodajte druge sastojke. Vrlo je važno zagrejati ih čak i onda kada ih posipate preko jela poput testenine.
Dodatni saveti za pravilnu upotrebu začina
Začine dodajte na samom početku kuvanja, jer će tako imati najveći efekat.
Mlevenu papriku ne bi trebalo stavljati odmah, jer brzo gubi ukus zato je stavljajte u nekoliko navrata.
Pred kraj kuvanja dodaju se zeleni začini poput peršuna, mente, bosiljka, timjana i slično; njima je potrebno malo vremena da se zagreju.
U hladna jela poput preliva za salatu, začine bi bilo dobro staviti nekoliko sati pre posluživanja kako bi se ukusi što bolje povezali.
Kada beli luk propržite na toplom (ne vrućem) maslinovom ulju miris se ublažava. Za intenzivniji miris i ukus, dodajte beli luk pri kraju kuvanja.
Bosiljak je savršena kombinacija sa svim onim jelima čija je osnova paradajz, a odlično ide uz plavi patlidžan, tikvice ili slana jela sa bundevom.
Čili je kao što već znamo ljut pa se dodaje u malim količinama i to najčešće u soseve, umake i jela sa mesom.
Budite odvažni i eksperimentišite sa začima tačno prema receptima koje želite da isprobate. Ili možete angažovati jednog od naša četiri lična kuvara da to učini umesto Vas ☺
Možda Vam se nakon ovog teksta učini primamljivim Put začina koji je samo jedan u nizu različitih i jednako izvrsnih menija koje imamo u ponudi.
Mnogo je razloga da u svoj dom pozovete ličnog kuvara. Bilo da pripremate iznenađenje za voljenu osobu, devojačko veče, rođendan, poslovnu večeru, lični kuvari će učiniti da se osećate kao da ste u elitnom restoranu.
Pozovite nas na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs, rado ćemo Vam odgovoriti na sva pitanja ☺