Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Zero waste cooking: Ideje za kuvanje bez bacanja

Zero waste cooking: Ideje za kuvanje bez bacanja

Zero waste, ili bukvalno prevedeno sa engleskog nula otpada, odnosno život bez otpada, koncept je sastavljan od niza principa, ali i konkretnih akcija čijom primenom dolazi do smanjenja stvaranja i nagomilavanja đubreta. 

Kada se uz zero waste doda i reč cooking ne dajemo mu novo već uže značenje. Ukoliko želimo da sačuvamo prirodu, izvučemo maksimum iz namirnica koje koristimo za pripremu jela, zero waste cooking je prava stvar.

 

Šezdesete i sedamdesete – vreme velikih promena

Šezdesete i sedamdesete bile su vreme velikih društvenih promena u Americi. Od prava žena do građanskih prava, mnogim ljudima je dosadilo kako stvari stoje i preduzeli su akciju da izgrade svetlije sutra. Ekološki pokret nije bio izuzetak.

Knjiga Rejčel Karson iz 1962. „Tiho proleće“ uznemirila je građane koliko su pesticidi štetni po zdravlje ljudi, životinja i životne sredine. 

Ubrzo su se formirale brojne grupe zalažući se za zaštitu vode i vazduha od zagađenja. Ljudi su se organizovali i krenuli u akciju. Marširali su, pisali knjige i uticali na zakonodavstvo.

Na mnogo načina, društveni pokreti su bili isprepleteni sa ekološkim pokretima kojima svedočimo i danas.

 

Zero waste cooking nije nov koncept

Iako se od njemu sve češće govori ovaj koncept je daleko od novog. Ogromne količine jestivih delova voća i povrća nakon obrade pre samog procesa kuvanja završi u kanti.

Prema nekim podacima radi se o neverovatnih 35 posto ukupnog otpada. Kako možemo da (se) promenimo? Kuvanjem od korena pa do lišća možemo na razne načine  iskoristiti sve delove voća i povrća.  

U početku ovakav način pripreme bez dobrog planiranja može itekako biti zahtevan, ali će vremenom pružiti mnogo više zadovoljsta i postati rutina.

 

Šta znači kuvanje od korena do stabljike

Kuvanjem po principu od korena od stabljike iskoristićemo celu namirnicu uključujući lišće, koru, semenke. 

Na koji način možemo maksimalno iskoristiti povrće?

Listovi, stabljike i koštice povrća imaju specifične ukuse i teksture. Krompir možete maksimalno iskoristiti tako što ćete ga celog nakon detaljnog pranja ispeći u ljusci. Ukoliko ste imali priliku da isprobate ukus celog pečenog krompira znate koliko je drugačiji od onog kada je krompir oljušten i sitnije iseckan.

Na sličan način mogu se peći šargarepa i cvekla i postići ćete fantastičan, slatkast ukus pečenog povrća. 

Ostatke hrane takođe možete pretvoriti u temeljac za supu tako što ćete sredinu kupusa ili stabljike karfiola skuvati, a zatim zamrznuti i koristiti po potrebi.

 

Na koji način se još možete uklopiti u zero waste concept

Kupujte češće hranu na meru, izbegavajte upakovane namirnice, a zatim ih odložite u tegle. 

Iskorišćene tegle su sjajan način za čuvanje namirnica. Ne samo da lepo izgledaju već su i jednostavne za organizaciju namirnica u frižideru ili špajizu.  

Da li ste znali da poljoprivrednici zakopavaju nazad i do 50% zdravog i jestivog prinosa koji ne zadovoljava stroge (vizuelne) kriterijume lanaca supermarketa? Jedno od najvažnijih pravila prilikom zero-waste nabavke hrane je ostavljanje izgleda po strani.

 

Lični Kuvar stiže “u pomoć”

Kao što i sami znamo organski uzgojena hrana i najkvalitetnije namirnice najčešće nisu savršenog oblika. Ukoliko niste sigurni koje namirnice su najispravnije i najzdravije za upotrebu, naš Lični Kuvar će se za nabavku postarati pre samog kuvanja. 

Uz Ličnog Kuvara moći ćete da uživate u ukusima fantastično pripremljenih jela sa naših menija. Kuvar će ne samo spremiti, već i prilagoditi jela vašem ukusu i potrebama vaših gostiju.

Ukoliko želite da angažujete naše kuvare ili da se dodatno informišite pozovite nas na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *