Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Šta doručkuju različiti narodi širom planete

Šta doručkuju različiti narodi širom planete

Čuvena poslovica kaže „Doručak pojedi sam, ručak podeli, a večeru ostavi neprijatelju“. Ukoliko ste i vi ljubitelj kvalitetnog (i obilnog) doručka, sigurno će Vas zanimati šta se na stolovima širom sveta poslužuje uz prvu jutarnju kafu.

 

Francuzi od doručka prave umetnost

Poznati po umerenosti, Francuzi doručak još zovu i „le petit déjeuner” (mali ručak). On se  obično se sastoji od kriške francuskog hleba, odnosno bageta premazanog maslacem. Lokalne pekare prodaju različite vrste bageta, pa se tako mogu pronaći bageti sa orašastim plodovima, dimljenim mesom i sirom, voćem i raznim drugim dodacima. Francuzi uz kafu ili sok od pomorandže vole da jedu brioš. Pecivo je francuskog porekla, liči na hleb, a priprema se na specifičan način. Zahvaljujući visokom sadržaju maslaca i jaja brioš divno izgleda i savršenog je ukusa.

 

Japan – Jedna supa, tri jela 

Obroci u Japanu zasnivaju se na pravilu “ičidžu sansai” u prevodu, jedna supa, tri jela. Šta to znači? Doručak se sastoji od porcija miso supe, koja se pravi od sojine paste i komadića tofu sira; činijice belog pirinča kuvanog na pari i tri dodatna jela. Dodatna jela najčešće čine barena riba, jaja i povrće. Zvuči komplikovano za ne? U Japanu je običaj da se ustane rano ili da se prethodno veče spremi makar deo ovog obilnog doručka.

 

Engleski doručak dovoljan za trčanje maratona

Engleski doručak je izuzetno kaloričan budući da ćete na tanjiru pronaći pržena jaja, kobasice, slaninu, pečurke, paradajz i pasulj. Praktično kao da ste spojili dva obroka, zar ne? I sami Britanci priznaju da je ovakav doručak previše izdašan, pa ga jedu isljučivo vikendom ili praznicima.

 

U Italiji vole da zaslade početak dana

Pekara u Italiji ima na pretek, ali gotova sva peciva su slatka.Trouglići sa vanilom, kroasani sa džemom ili slatki mafini… Italijani ne odvajaju previše vremena za doručak – važno im je da popiju nekoliko gutljaja omiljenog im espresa i uz njega gricnu kakvo slatko pecivo.

 

Kina – pirinčana kaša i čudesne palačinke

Kada govorimo o tipičnom doručku u Kini ne treba zaboraviti „džou“ (zhou) odnosno kašu od pirinča. Njoj se može dodati i neki sladak nadev, a Kinezi često dodaju i kikiriki. U suštini najpopularniji kineski doručak jesu čudesne palačinke „đenbing“ (jianbing) . One nisu ni nalik našim budući da sadrže krekere, suncokret, susam, sos, mladi luk…

 

U Turskoj dan započinju kahvaltijem

Kahvalti u prevodu znači pre kafe. Ostatak sveta na doručak uglavnom gleda kao na rutinu dok kahvalti predstavlja porodično okupljanje. Turski doručak sastoji se od nekoliko tanjira koje mi tradicionalno zovemo meze. Kahvalti podrazumeva umake, soseve, sir, pecivo, suhomesnate proizvode, masline, jaja, džem. Izbor je veliki i za svakoga se lako nađe nešto

 

I dok razmišljate koju bi od kuhinja voleli da isprobate, proverite naše menije, sigurni smo da ćete tu pronaći savršeni obrok za sebe i Vama najdrže. Bilo da želite da organizujete proslavu, rođendansko iznenađenje, poslovnu večeru, izbor je zaista veliki. 

 

U dogovoru sa nekim od naša četiri lična kuvara možemo organizovati bilo kakav događaj u Vašem domu onda kada Vama odgovara. Lični kuvar ne samo da će spremiti željenu hranu, već će postaviti sto i za sobom ostaviti savršeno čistu kuhinju

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *