Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Sve što bi o organskoj hrani trebalo da znate

Sve što bi o organskoj hrani trebalo da znate

Nekada davno postojala je samo organska hrana. Zvuči kao početak bajke, ali vremena su po pitanju porekla i kvaliteta namirnica zaista bila drugačija. 

 

Organska hrana je u međuvremenu iznova osvojila srca širom sveta – zato smo rešili da pišemo o tome kako je do toga došlo, zbog čega je organska hrana toliko važna i kako da je prepoznate.

 

Šta je organska hrana

 

“Organska” je naziv za hranu proizvedenu bez korišćenja pesticida i hemijskih đubriva. Ovakva hrana ne sadrži genetski modifikovane organizme, nije je tretirana zračenjem ili hemijskim prehrambenim aditivima.

 

Farme organske hrane smeštene su daleko od glavnih zagađivača zemlje, vazduha i vode poput fabrika, auto-puteva… 

Zbog čega je došlo do hiperprodukcije neorganske hrane

 

Na planeti nas ima sve više i potrebe za hranom rastu. Potrebno je uzgojiti što više hrane za što manje vremena, sve je rasprostranjenija upotreba pesticida, herbicida, hemikalija i genetskih modifikacija, a sve je veća “glad” za profitom. 

 

Prednosti organski uzgajane hrane

  • Pravi ukus povrća, voća, mesa
  • Bolje nutritivne vrednosti
  • Ne sadrži antibiotike, pesticide, GMO
  • Briga za prirodnu sredinu i životinje
  • Organska hrana je svežija, jer ne sadrži konzervanse
  • Brojne zdravstvene prednosti 

 

Sigurno ste do sada primetili ogromnu razliku između nove “standardne” i organske hrane. Iako organska hrana ne izgleda savršeno sjajno ili okruglo, ona ima i miris i daleko bolji ukus. 

 

Koliko je bolji sastav organski uzgojene hrane?

U časopisu “Alternative Therapies” 1998. godine objavljeni su rezultati 34 studije koje su upoređivale nutritivni sastav organske i konvencionalne hrane. Prema ovim analizama organska hrana u sebi sadrži više vitamina C, više mineral i belančevina. Četiri godine kasnije italijanska studija je objavljena u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” sa zaključkom da organska hrana sadrži značajno više polifenola i vitamina C u organski proizvedenim breskvama i kruškama.

U organski gajenom voću i povrću naučnici su pronašli i do 40% više antioksidanata i važnih minerala kao što su gvožđe i cink. Mleko od krava hranjenih organskom stočnom hranom sadrži i do 60% više antioksidanata i značajno veći nivo vitamina E.

 

Kako da prepoznate organsku hranu

 

Organsku hranu možete lako prepoznati po malim nesavršenostima kada je izgled u pitanju.

 

U supermarketima postoje posebni odeljci gde se prodaje takozvana “prirodna” hrana. Sigurno ste do sada čuli i za popularne prodavnice “bio” hrane koje prodaju organski proizvedenu hranu ujedno sa hranom koja ima posebnu namenu, na primer, hrana za dijabetičare, hrana od celog zrna.

Strane zemlje već godinama unazad sprovode vrlo jasno definisane zakone po pitanju uzgajanja i prodaje organske hrane. U Srbiji ukoliko je proizvod napravljen u skladu sa standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonskom regulativom, proizvođač ili uvoznik mora na vidljivo mesto da stavi nacionalni znak sa jasnim natpisom – ORGANSKI PROIZVOD.

Da li i sami obraćate pažnju na oznake na proizvodima i koristite li organsku hranu za spremanje obroka?

Naši kuvari prilikom spremanja ukusnih jela za Vaše zabave, druženja, iznenađenja i poslovne večere biraju samo najkvalitetnije namirnice. 

Sa druge strane na Vama je da odaberete meni koji Vam se najviše dopada baš kao i kuvara koji Vam je po meri

Pozovite nas na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *