Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Kako se sprema mrsna slava

Kako se sprema mrsna slava

U toku je sezona slava – kao i svake zime, ređaju se jedna za drugom. Baš kao što običaji nalažu, slave se kod kuće, u užem krugu prijatelja i porodice.

Kako se slavi mrsna slava i šta bi jedna slavska trpeza trebalo da sadrži? Kako da priprema prođe u najboljem redu i na koji način vam Lični Kuvar u tome može pomoći?

Šta sve treba pripremiti za slavu?

Najosnovnije stvari koje je potrebno pripremiti za slavu su slavski kolač, žito, sveća i crno vino. Ručak za rodbinu i prijatelje je stvar mogućnosti i želja, ali i jedinstvena prilika da se na važan praznik okružite vama najbitnijim osobama. 

Slavski kolač

Dan pre slave mesi se kolač od čistog pšeničnog brašna. Kolač se ukrašava raznim ukrasima od prostog testa, odnosno brašna i vode. 

Slavsko žito

Uoči slave se takođe priprema slavsko žito. U žito od pšenice mogu se dodati mleveni orasi i šećer. 

Šta sve treba da sadrži slavska trpeza

Na dan slave organizuje se ručak, a negde se praktuje i večera. Svaka slavska trpeza podrazumeva predjelo, čorbu, glavno jelo i torte ili kolače.

Mrsna slava – predjelo

Cezar salata, ruska salata, mimoza, slane kuglice, slane torte – mnogima je sa razlogom predjelo omiljeni deo slavskog ručka.

Za što šareniji prizor na stolu možete praviti rolate sa spanaćem ili blitvom, šargarepom, bundevom ili ajvarom.

Takođe možete poslužiti kiflice, gibanicu ili projaru, budući da one zauzimaju važno mesto na mrsnoj slavskoj trpezi. 

Za predjelo je važno da obezbedite dovoljnu količinu suhomesnatih proizvoda, kao što su šunka, kobasice, čvarci u kombinaciji sa sirevima, rotkvicama, punjenim kuvanim jajima. 

Ukoliko među vašim gostima ima istinskih gurmana, ne zaboravite na pihtije. 

Glavno jelo za slavu

Posle predjela najčešće se poslužuju rinflajš (kuvana junetina ili piletina, krompir i šargarepa) i klasična juneća čorba. Umesto juneće, takođe možete poslužiti ukusnu pileću čorbu.

Nakon čorbe iznosi se sarma, najčešće sa svinjskim rebrima, a za njom praseće, jagnjeće ili obe vrste pečenja. Uz pečenje se najbolje slažu salata od kupusa i rena, ali danas se sve češće umesto pečenja služi roštilj.

Sitni mrsni kolači

Ukoliko se odlučite za sitne kolače izbor je zaista veliki. Možete pripremiti oblande sa keksom, praline, rafaelo kuglice, bajadere, baklavu, orasnice, čokoladne bombe.

Torte za mrsnu slavu

Za slavske torte važi jednostavno pravilo, a to je da na stolu budu barem dve različite vrste – jedna čokoladna i druga po mogućstvu voćna kako bi zadovoljile različite želje gostiju.

U neprevaziđene klasike ubrajaju se lagana Puslica torta, zatim čokoladna sa orasima poznatija kao Vasina torta, Kokos torta, Reforma…

Lični kuvar u Vašem domu

Svaki domaćin želi da slava prođe u savršenom redu i da se gosti dočekaju na najbolji mogući način. U današnje užurbano doba imamo sve manje slobodnog vremena pa je lični kuvar jedno od rešenja

Uz ličnog kuvara nećete morati da brinete o nabavci najkvalitetnijih namirnica, a ni o pripremanju najukusnijih jela. Kuvar će ne samo spremiti već i prilagoditi jela vašem ukusu i potrebama vaših gostiju.

Ukoliko želite da angažujete naše kuvare ili da se dodatno informišite pozovite nas na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *