Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Ko su fleksiterijanci i kako su osvojili svet

Ko su fleksiterijanci i kako su osvojili svet

Vegani, vegetarijanci, fleksiterijanci…da li ste čuli za poslednje u nizu? Možda sam početak reči „fleksi” ukazuje na nešto što je fleksibilno, neobavezno. Da, ukoliko tako razmišljate u potpunosti ste u pravu.

 

Izraz je nastao spajanjem dve reči “flexible” i “vegetarian”. Sada smo već na korak bliže do konačnog definisanja ovog sve popularnijeg svetskog trenda.

 

Ko su fleksiterijanci?

Za vegetarijance znamo ko su, to su osobe čija ishrana isključuje konzumiranje mesa. Kakve veze fleksiterijanci imaju sa njima? Vegetarijanci koji s vremena na vreme konzumiraju meso su fleksiterijanci.

Sama reč pojavljuje se tokom 90-tih, ali princip ishrane postaje popularan 2008. kada dijetetičar Dawn Jackson Blatner objavljuje knjigu “The Flexitarian Diet”. Opisujući fleksiterijanski način ishrane Dawn stavlja akcenat na konzumiranje što veće količine povrća tokom dana, uz računanje pojedenih kalorija i praćenje veličine porcija.

 

S vremena na vreme tokom ove dijete dozvoljeno je konzumiranje mesa i u tome je sva suština. 

Bez mesa, najveći deo vremena

 

Fleksiterijanska dijeta olakšava konzumaciju namirnica biljnog porekla onim ljudima koji se inače bore sa restriktivnim načinom ishrane koji zahteva izbacivanje brojnih namirnica. Broj pristalica i konzumenata koji smanjuju potrošnju mesa, prerađene hrane i rafinisanih šećera iz dana u dan raste.

 

Fleksiterijanci početnici obično 2 dana nedeljno ne jedu meso, dok oni na naprednijem nivou teže tome da 4 ili 5 dana jedu vegetarijansku hranu. Ako ste ikada čuli za redukcionizam, mogli biste da pomislite da je u pitanju ista stvar, ali postoji jedna ključna razlika među njima: redukcionisti konstantno smanjuju unos ne samo mesa, već i mlečnih proizvoda i jaja sa ciljem da ih na kraju potpuno eliminišu, za razliku od fleksiterijanaca koji ih na svojim jelovnicima zadržavaju bez promene.

 

Ne tako stroga pravila

 

Fleksiterijanska dijeta je odlična ukoliko želite da isprobate nove načine ishrane i izbegnete stroge eliminacije – što je posebno korisno za ljude koji se bore sa poremećajima ishrane i hroničnim bolestima. 

 

Pozitivna strana ovog pristupa je to što se manje rigidan način ishrane bolje i lakše prilagođava individualnim ukusima, prehrambenim potrebama i zdravstvenim problemima. Sa druge strane, mana je što sama po sebi ova dijeta nema strukturu i može vas dovesti do postupnog vraćanja na stare navike.

 

Bez striktnih pravila i merljivih rezultata, teže je dostići lične ciljeve poput zdravije ishrane ili smanjenja telesne težine. 

 

Šta je fleksiterijanska dijeta/način ishrane

 

Ukoliko biste i sami želeli da isprobate ovakav način ishrane trebalo bi da poštujete nekoliko jednostavnih pravila:

  • Jedite što više voća, povrća, mahunarki i žitarica
  • Usredsredite se na proteine ​​iz biljaka umesto iz životinja
  • Budite fleksibilni i povremeno unosite meso i životinjske proizvode
  • Jedite što manje obrađenu hranu
  • Ograničite unos šećera i slatkiša

 

Želite da iznenadite osobu na posebnom režimu ishrane

 

Za naše lične kuvare je jako važno da znaju ukoliko ste Vi ili neko Vama blizak na posebnom režimu ishrane. Ukoliko jeste meniji Vam mogu biti prilagođeni te ćete jednako uživati u specijalitetima. U ponudi imamo menije za ljubitelje specijaliteta od ribe, mesa, mediteranske ishrane itd. 

 

Sigurni smo da ćete pronaći neki koji će Vama i Vašim gostima biti po ukusu. 

 

Za sve dodatne informacije ili zakazivanje termina možete nas pozvati na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *