Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Istinsko uživanje u hrani – „fine dining“

Istinsko uživanje u hrani – „fine dining“

Kako zamišljate idealni ručak ili večeru? Da li Vam na pamet padaju potpuno drugačiji ukusi, više različitih jela koja možda nemaju dodirnih tačaka? Za savršeni obrok potrebno je mnogo više od ukusno spremljene i poslužene hrane. Posebni načini pripreme i serviranja hrane koji uključuju najkvalitetnije namirnice, zajedno podrazumevaju “fine dining”.

 

Ko je izmislio “fine dining” koncept?

 

Možda Vam se čini kao da „fine dining” koncept postoji tek odnedavno, ali njegovi počeci zapravo sežu još iz vremena nakon Francuske revolucije. 

 

César Ritzi, poznati vlasnik hotela, udružuje se sa istaknutim francuskim kuvarom Augustom Escoffiem u „Grand” hotelu. “Grand” postaje prvi hotel koji nudi „luksuzni smeštaj i gurmanske obroke sve pod jednim krovom“. U Francuskoj je “fine dining” postao još jedan način da se vrhunski ugostitelji i hotelijeri priklone aristokratiji. 

 

Koja vrsta hrane se služi?

 

Pariz je oduvek bio inspiracija mnogim “fine dining” restoranima širom sveta, ali to ne znači automatski da je u pitanju posluživanje francuske ili mediteranske kuhinje.

 

“Fine dining” restorane odlikuje internacionalna, kako svetska tako i domaća, tradicionalna kuhinja. Namirnice koje se koriste za spremanje obroka moraju ispuniti najviše standarde. Hrana se priprema na najzdravije načine. Kulinarski majstori trude se da očuvaju kvalitet svežih namirnica i da se njihov dominantan ukus ne izgubi preteranom termičkom obradom. 

 

Umetnost serviranja i osmišljavanja menija

 

Ono što je specifično i prepoznatljivo za “fine dining” su male savršene porcije. Na stolovima Vas neće dočekati gomile hrane u velikim tanjirima.

 

Ključna odlika je minimalizam koji u stopu prate lepota jednostavnosti i raznolikost ukusa. 

 

Posluživanje je važan deo ovog koncepta – na tanjiru će Vas dočekati prizor od kakvog se želja za hranom dodatno pojačava. U “fine dining” restoranima susrešćete se sa jelima za koja najverovatnije nikada niste čuli. 

 

Fokus je na detaljima

 

Mnogi restorani koji nude “fine dining” idu toliko daleko da dizajniraju vlastiti porcelan i posuđe koje će odgovarati kompletnoj estetici i hrani. Svaki pa i najsitniji detalj je važan. Preglasna muzika, previše svetla ili previše ukrasa – ništa od toga nije “dozvoljeno”. 

 

Ko započinje popularne trendove

 

Dobar menadžer ili glavni kuvar prati trenutne trendove u vezi sa hranom i postepeno ih uključuje u jelovnik na unikatni način. Vrhunske kuvare odlikuje kreativnost te se neretko dešava da sami započnu novi trend.

 

“Fine dining” kod kuće

 

Sve što se poslužuje u eksluzivnim restoranima možete isprobati u „toplini“ Vašeg doma. Kada kažemo sve, mislimo na osmišljavanje interesantnih zalogaja, ulepšavanje prostora, stvaranje prijatne atmosfere koja će oduševiti nekoga koga ste možda hteli da iznenadite.

 

Nismo svi vešti u kuvanju ili možda nemamo dovoljno vremena da se posvetimo spremanju obroka na način na koji bismo želeli. Ugodite sebi i drugima, osmislite događaj poput posebne večere u dvoje, rođendanskog poklona, poslovne večere ili možda devojačke večeri – pozovite ličnog kuvara da se postara za sve ostalo  

 

Na našem sajtu možete odabrati vrhunske kuvare i odlučiti se za neki od brojnih fantastičnih menija. Lični kuvar će uneti „duh“ luksuznih restorana u Vaš dom i postarati se da sve bude baš onako kao što ste i želeli. 

 

Pozovite nas na +381 66 61 000 16 da se dogovorimo u vezi sa detaljima ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs ukoliko imate bilo kakva pitanja i nedoumice.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *