Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Charcuterie – uživanje u hrani na francuski način

Charcuterie – uživanje u hrani na francuski način

Sigurno ste u emisijama o kuvanju ili časopisima imali priliku da vidite hranu nalik našem predjelu, posluženu na drvenoj dasci za sečenje. Ko se toga prvi dosetio i zbog čega je takva vrsta posluženja zaludela svet?

Francuzi su još u 15-tom veku imali reč za sušeno meso vrhunskog kvaliteta – Charcuterie. Praksa soljenja i dimljenja mesa datira od pre 6000 godina, iz vremena drevnog Rima.

Charcuterie je kulinarska umetnost pripremanja mesnih proizvoda poput slanine, salame, šunke, kobasice… Osoba koja priprema charcuterie zove se Charcutier. 

Ljude širom sveta osvojili su kontrasti ukusa, tekstura, boja…svega onog što charcuterie čini popularnim. Pored mesa na drvenoj dasci se mogu naći sir, povrće na žaru, voće, orasi, džem, med, ujedno i slani i slatki zalogaji.

Staro jelo u novom ruhu

Nije neobično da tradicionalna hrana doživi veliki povratak. Charcuterie je nastao iz potrebe da se sačuvaju namirnice u vreme kada frižider nije postojao. Daska ispunjena delikatesima u Francuskoj je danas poziv na druženje; priznata je među gostima restorana i vinskih barova.

Kako da sami osmislite i poslužite Charcuterie

Sve zavisi od Vas i Vaše maštovitosti, ali i prilike za koju su delikatesi namenjeni. Slobodno isprobajte drugačije načine serviranja hrane. Koristite male činije sa umacima i maslinama. Poslužite mini posude sa orašastim plodovima poput badema, lešnika, oraha. I ne zaboravite – sir! ☺

Njegovo veličanstvo – sir

Francuska nije jedina poznata zemlja po proizvodnji sira, ali je po tome najčuvenija. U njoj se proizvodi najveći broj sireva vrhunskog kvaliteta. Jednom prilikom je bivši francuski predsednik Šarl de Gol  izjavio kako je veoma teško upravljati državom koja ima čak 246 vrsta sireva ☺

Prema nekim pravilima maksimalan broj sireva koji se poslužuje za charcuterie je četiri. Izaberite po komad, maksimalno dva, od sledećih vrsta sireva:
od mekih birajte mocarelu, kravlji sir ili bri
– od polumekih gaudu, plavi sir, gorgonzolu
– od tvrdih čedar ili parmesan
Za sireve je važno da se ne poslužuju direktno iz frižidera već da neko vreme odstoje na sobnoj temperaturi. 

Grickalice i domaći ukusi koje volimo

Charcuterie podrazumeva sve ono što volimo – dimljeno meso, sireve, grickalice. Pravila praktično nema; da li ćete dodati slani keks ili kreker isključivo je na Vama. Nakon slaganja sušenog mesa, vrhunskih sireva i slanih grickalica, možete drugačijim namirnicama obojiti i oplemeniti vaše “meze”.

Možete dodati smokve, grožđe ili par zrna nara. Ukoliko razmišljate o domaćoj hrani i čime bi ona mogla da upotpuni charcuterie, nećete pogrešiti ukoliko poslužite pečenu papriku, ajvar, sušeni paradajz, čvarke.

Francuska kuhinja u Vašem domu

Francuska kuhunja se smatra pretečom moderne kuhinje. Kroz jedan od naših menija pokušali smo da dočaramo delić njihove tradicije. Među našim menijima možete odabrati onaj koji Vama odgovara – da li je to italijanska, francuska ili domaća kuhinja, izbor je samo na Vama.

Naš lični kuvar može Vam pomoći

U slučaju da planirate iznenađenje za dragu osobu ili poslovni ručak mi smo tu da Vam pomognemo. Jedan od četvorice ličnih kuvara može doći u Vaš dom i učiniti da izgleda poput luksuznog restorana.

Slobodno nas pozovite na +381 66 61 000 16 ukoliko želite da se dodatno informišete i angažujete ličnog kuvara Ili nam pošaljite mejl na info@licnikuvar.rs.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *