Brunch – moderni doručak za istinske gurmane
Da li ste već nekada čuli za brunch?
Kombinacija dve reči, breakfast (doručak) i lunch (ručak), uzela je najbolje od oba obroka i spojila ih u jedno potpuno novo, fenomenalno iskustvo za sve istinske gurmane.
Kratak istorijat – od viđenijih Engleza do siromašnih Amerikanaca
Iako su Amerikanci pripisivali novu reč njihovom novinaru Frank Ward O’Malley-u, istina je malo drugačija.
Dovitljivi engleski pisac, Guy Beringer, predložio je obrok koji će se servirati u podne, započeti kafom ili čajem, eventualno marmeladom ili nečim “laganijim”, dok će nastavak obroka podrazumevati daleko kaloričniju hranu. Ovakav doručak-ručak bio bi pogodan za sve one koji su popili čašicu više prethodne večeri ili ostali duže u krevetu.
Koliko je bio zagrejan za ovu ideju, u prilog govori činjenica da je 1895. godine Beringer objavio esej pod nazivom “Brunch: Molim Vas”.
Sa druge strane okeana, Amerikancima je bilo potrebno preko 30 godina da zavole i prihvate brunch.
Američka verzija brunch-a uzela je maha na selu gde je za “obične” radnike bilo važno da dobro i obilno doručkuju kako bi mogli da obavljaju teške fizičke poslove. Navike ljudi koji su živeli u gradovima bile su drugačije, te je brunch postao običaj tokom slobodnih dana vikenda ili praznika.
Šta to brunch čini tako primamljivim
Šarenilo boja, raznovrsni ukusi, mogućnost biranja potpuno različite hrane na stolu razveseliće i oduševiti i one najprobirljivije. Brunch podrazumeva ne samo ukusne zalogaje već i najbolje moguće društvo.
Kako se i kada služi
U današnje, moderno vreme, brunch se služi između 10h i 14h. Brunch bi mogao biti i onaj obrok kojim ćete poslužiti gosta koji je prespavao kod Vas, a ustao nešto kasnije.
Brunch se u kafeima i restoranima služi na dva načina – ili kao švedski sto gde se poslužujete sami, ili pak na velikom tanjiru, poslužavniku, na kojem ćete pronaći male, interesantne zalogaje.
U slučaju da ste Vi domaćin koji servira brunch slobodno pustite mašti na volju. Jogurt poslužite u simpatičnim teglicama, kajganu servirajte u neobičnim posudama.
Kako izgleda brunch u različitim državama
Tipični američki brunch podrazumeva pržena jaja, slaninu, palačinke, krofne ili kiflice, poslužene uz kafu, mleko ili sok.
Druge zemlje imaju drugačiju ideju o tome od čega bi trebalo da se sastoji ovaj slavni obrok.
U Francuskoj se služe pečena jaja, crème fraîche namaz, beli luk i dimljeni losos uz neizbežni francuski baget.
Za Engleze dobitna kombinacija su pržena slanina, kobasica, jaja, pečurke, paradajz i hleb, zajedno sa dodacima poput zapečenog pasulja.
Kinezi imaju poseban naziv Dim Sum za svoju verziju brunch-a. Mnoga jela koja čine ovaj obrok spremljena su na pari ili pržena u dubokom ulju. Svinjska rebra spremljena na pari, zatim char siu bao (lepinje na pari napunjene pečenom svinjetinom) i har gow (knedle od škampa).
Kada su poslastice u pitanju, na meniju se najčešće može naći kineski tart od jaja, ili možete birati između pudinga od badema ili pudinga od manga.
Ukoliko Vas zanima kako bi izgledao i kakvog ukusa bio obrok koji spremaju profesionalci, obavezno nas kontaktirajte. Veliki izbor menija i naša vrhunski kuvari jedva čekaju da Vaš dom pretvore u pravi “mali” ekskluzivni restoran.
Pozovite nas na +381 66 61 000 16 ili nam pišite na e-mail – info@licnikuvar.rs