Blog

Najnovije vesti
„Slow food“ – pokret koji je osvojio svet

„Slow food“ – pokret koji je osvojio svet

Za pojam “fast food” bez greške znamo svi, ubrzani tempo življenja okrenuo nas je brzoj hrani. Osnivač „Slow food“ pokreta, Karlo Petrini svojevremeno je izjavio – „Mi smo ono što jedemo“. Slagali se sa tom izjavom ili ne, moramo priznati da je ujedno ispravno i zdravo uživati u hrani na kompletniji i bolji način.

Kada je sve počelo?

Karlo Petrini i grupa aktivista krenuli su 80-tih u borbu čiji je cilj na samom početku bio da odbrane tradicionalnu, kvalitetnu hranu i ujedno se zalažu za usporeniji tempo života. Nakon tri decenije “Slow food” predstavlja globalni pokret kojem su se priključili milioni ljudi u preko 160 zemalja.

Koji su ciljevi Slow food-a?

Pomoć i razvoj lokalnih proizvođača hrane, zaštitita autohtonih vrsta namirnica samo su neki od izazova sa kojima se “Slow food” pokret uhvatio u koštac. Govorimo o novom pristupu, ne samo kada je priprema hrane u pitanju. Od izuzetne važnosti je edukacija; zapitati se i saznati odakle hrana koju konzumiramo dolazi, da li je tretirana pesticidima, na koji način je uzgajana. 

Slow food restorani

Restorani koji su prihvatili novi princip nemaju klasične jelovnike već Vam u njima konobari izlažu šta je u ponudi i prilagođavaju je lično Vama. “Slow food” ne definiše precizno predjelo, glavno jelo, dezert, sve je posluženo u malim porcijama i svodi se na istinsko uživanje u raznovrsnoj hrani.  

Odgovornost i svesnost ruku pod ruku

Pokret Slow Food podstiče sporo i dugo uživanje u hrani, ali ujedno i svesnost i konstantnu odgovornost prema namirnicama i njihovom poreklu. Očekivano je da ovakva hrana bude punijeg i boljeg ukusa, ali je važno da bude proizvedena tako što neće ugrožavati zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Da li “Slow food” podrazumeva neku posebnu vrstu hrane?

Ne, reč je o onoj hrani koju već rado jedemo: sve vrste mesa, riba, voće i povrće, mesne prerađevine, ali pripremljenoj na drugačiji način. 

Slow Food” podstiče ljude:

  • Da se zbliže sa lokalnim proizvođačima
  • Da saznaju više o načinu uzgoja hrane koju svakodnevno jedu
  • Da sami uzgajaju povrće i voće
  • Da se prepuste uživanju u hrani

Na stranu sva podrška i pohvale na račun ovog pokreta, uvek će postojati i oni koji ga kritikuju. Kritičari “Slow food”-a pokret nazivaju elitističkim, ističući da je kupovina organski uzgajane hrane luksuz i da je ne mogu svi priuštiti. Takva vrsta uzgoja hrane, tvrde oni, u ekonomskom smislu nije održiva.

 

Lični kuvari i uživanje u hrani

Za nas je “Slow food” zapravo jedina moguća opcija. Angažovanjem ličnog kuvara dobićete ne samo eksperta u oblasti kulinarstva, već i osobu koja će se pobrinuti da se za spremanje hrane odaberu najkvalitetnije moguće namirnice. 

Naša četiri vrhunska kuvara mogu pripremiti obroke iz različitih menija – nešto fenomalno iz italijanske kuhinje, nešto uzbudljivo iz azijske kuhinje. Možda biste isprobali francuske specijalitete ili se radije oslonili na poznate domaće ukuse, izbor je samo na Vama ☺

Ukoliko želite da iznenadite dragu osobu ili priredite poslovnu večeru, pozovite nas da se dodatno informišete u vezi sa angažovanjem ličnog kuvara. 

Možete nas dobiti na broj +381 69 213 22 98 ili nam možete pisati na mejl info@licnikuvar.rs.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.