Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Postavljanje stola za specijalne prilike

Postavljanje stola za specijalne prilike

Ponekad je dovoljno da pogledate svečano postavljen sto i pre serviranja ukusne hrane, pa da Vas oduševi prizor i pomisao na utisak koji će ostaviti kod Vaših dragih gostiju.

Da li ćete Vi to moći sami? Odgovor je DA, naravno, potrebno je da pratite nekoliko važnih saveta, uklopite nekoliko sjajnih ideja i sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog teksta poželeti da neki od predloga primenite i u Vašem domu. 

Osnovna pravila za postavljanje pribora za jelo

Pre nego što krenete da razmišljate o detaljima koji će izgled stola učiniti posebnim, hajde da se vratimo na početak. Najbitnije je poznavati osnove tj najvažnija pravila postavljanja pribora za jelo na sto.

  • Pravilo broj jedan – za svako jelo gosti će koristiti drugi tanjir i escajg
  • Tanjir se postavlja tačno ispred stolice koja je u tom pravcu za stolom
  • Viljuška se stavlja na levu stranu
  • Sa desne strane prvo ćete staviti nož, a zatim kašiku (kašikom se najpre jede supa, zatim za glavno jelo koristimo viljušku i nož)
  • Ukoliko ćete servirati desert – kašičicu ili malu viljušku stavite iznad tanjira
  • Na stolu bi maksimalno trebalo da budu tri viljuške i tri noža
  • Ne zaboravite da na svečani sto stavite posude za so i biber, a dobro bi bilo i bokal sa svežom vodom
  • Čaše na stolu se ne okreću naopako,  već tako da piće u njih možete odmah da sipate piće
  • Budući da postoje različite vrste čaša za njih ne postoji univerzalno pravilo –  čaše za vodu stavljaju se desno od tanjira, čaše za vino desno od čaše za vodu. Ukoliko se radi o postavljanju stola za svadbu ili za venčanje važno je držati se ovih pravila

Escajg, stoljnjak i ukrasi

Počnimo od stoljnjaka – najkvalitetniji materijali najbolja su osnova. Bez previše šara, jednostavan,  klasičan, jednobojni stoljnjak izgledaće daleko otmenije uz sve ostale detalje i ukrase na stolu.

Skupoceno posuđe koje koristite samo za specijalne prilike biće pravi izbor za svečani ručak ili večeru.

Najpre na sto stavljamo plitki tanjir, preko njega duboki za supu ili čorbu. Ukoliko je sto dovoljno veliki i prilika takva da zaista želite da dekoracija bude dugo pamćena, možete dodati još jedan, najveći tanjir koji će služiti kao osnova ostalim.

Koliko i kako da ukrasim sto?

Ponekad je manje – više. Kao i kod biranja stoljnjaka ne želite cvetni dezen koji biste morali da kombinujete sa šarenim escajgom i drugim ukrasima na stolu. Serviranje hrane je umetnost za sebe, pa ukoliko planirate da poslužite veću količinu hrane, dekoracije svedite na minimum.

Pažljivo ispeglan, elegantan stolnjak savršena je podloga na koju se mogu nadovezati podmetači ispod tanjira u boji koja će biti kontrast (ukoliko je stoljnjak beo, podmetači mogu biti u tamnijim bojama).

Platnene salvete možete saviti na neobičan način ili ih lepo obmotati oko pribora za jelo.

Ukoliko imate prostora i sto je dovoljno veliki, na centralni deo stavite ikebanu sa cvećem ili ukrasnu korpu sa voćem…  

Osmislili ste unapred kako bi mogao da izgleda sto za  Vašu specijalnu priliku, ali ne možete da se odlučite u vezi sa izborom jela koji će zadiviti i Vas i Vaše goste. Šta kažete na ovaj originalni predlog – pozovete ličnog kuvara, prepustite mu kuhinju i stvaranje magije ukusa. 

U pitanju su profesionalci koji će na Vaš sto doneti ukus Azije ili mediterana, zapravo bilo koji od ovih menija, po Vašoj želji.

 

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *