Prijavi se

Blog

Najnovije vesti
Kratka istorija kuvarstva

Kratka istorija kuvarstva

Još od starih vremena, kada je prvo parče mesa upalo u vatru i ljudi otkrili ukus termički obrađene hrane, traga se za što savršenijim ukusima i spojem namirnica. Rimljani su prvi počeli da hranu pripremaju i prodaju u improvizovanim gostionicama za karavane koji su putovali od istoka ka zapadu Rimskog carstva. Kuvari su na srednjovekovnim dvorovima smatrani za nešto poput počasne garde svakog vladara, ali koliko su bili poštovani toliko im je i zivot visio o koncu. Jer dovoljno je bilo da se nekome ne svidi samo jedno jelo, kojih je za obrok moralo biti više, i da kuvar zavrsi na giljotini ili u najboljem slučaju kao rob nekog plemića.
Zabeleženo je da su prvi kuvari štampani još početkom 14. veka i da su štampani sa namerom da svakom sledećem kuvaru na dvoru, ne samo otkrije recepte, već i norme ponašanja na dvoru.

Zbog mnoštva različitih namirnica koje je imala zbog svojih kolonija engleska kuhinja je bila najraznovrsnija, ali francuska kuhinja je bila najprefinjenija i stremila je ka stvaranju nove umetnosti – gastronomije.

Francuska kuhinja se smatra pretečom današnje moderne gastronomije. Zato, nije ni čudo što se 1936. u Francuskoj štampa knjiga „L’Art culinare moderne“ – što znači moderna umetnost kuvanja, a koja se smatra kuvarskom biblijom.
U Srbiji se prvi kuvar štampa davne 1855. godine. Pisao ga je jeromonah Jerotej Draganovic i objavljen je u manastiru Krušedol na Petrovdan i predstavlja recepte koji su čuvani još iz vremena srednjeg veka.

U današnje vreme kuvarstvo se smatra za umetnost i za obradu namirnica se koriste razne tehnike za pripremu hrane.
Zapravo, svaki kuvar svoju inspiraciju traži u namirnicama, a tanjir na kome će posluživati svoje jelo koristi kao platno na kom će pored uparivanja boja i namirnica upariti i ukuse.

Deo prošlosti možemo da prenesemo i u Vaš dom i kuhinju. Neka ukusi davnina zamirišu i Vašim domom. Dozvolite nam da slikamo po Vašim tanjirima i od njih pravimo umetnička dela.

Na našem sajtu možete odabrati vrhunske kuvare i odlučiti se za neki od brojnih fantastičnih menija. Lični kuvar će uneti „duh“ luksuznih restorana u Vaš dom i postarati se da sve bude baš onako kao što ste i želeli. 

Pozovite nas na +381 66 61 000 16 da se dogovorimo u vezi sa detaljima ili nam pišite na mejl info@licnikuvar.rs ukoliko imate bilo kakva pitanja i nedoumice.

Pročitajte još zanimljivih priča iz naše kuhinje...

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su naznačena *